Pages

16 January 2011

Saya Pelajar IPG Kampus Pendidikan Islam

Assalammualaikum semua. Selamat berhujung minggu. Blog Pilihan Malaysia aka BPM buat segmen lagi. Kali ni untuk pelajar IPG pulak. Jom cikgu-cikgu semua, kita join sama-sama. Syaratnya mudah saja. Buat satu entri yang menarik. Dalam entri tersebut harus ada:


Tajuk entri "Saya Pelajar IPG ...... (nyatakan tempat anda belajar) : DONE!Link blog ini : DONE!
Gambar anda bersama rakan sekelas : COMING!
Nyatakan apa kursus anda ambil dan anda akan menjadi guru subjek apa nanti. : COMING!
Ceritakan pengalaman manis dan pahit sepanjang belajar untuk menjadi guru.. dan apakah perubahan yang anda mahu buat dalam sistem pendidikan negara sekarang ni? (wajib jawab ye) : COMING!

Ok, dah tahu syaratnya? Bagus! Pandai anak murid cikgu. Nah.. mula-mula CheguAlong nak bagi murid-murid semua tengok gambar sebagai set induksi kelas kita hari nie.




Dah tengok? Bagus! Seterusnya, murid-murid semua kena tahu bahawa CheguAlong adalah dari kursus KS/PJ/PSV. Apa tu? Kajian Sosial/Pendidikan Jasmani/Pendidikan Seni Visual ye murid-murid? Jadi CheguAlong akan mengajar kamu semua subjek Sejarah/PSV/PJ pada tahun 2014. InsyaAllah. Jadi, untuk teruskan kelas kita CheguAlong nak bagitahu kamu semua pengalaman manis dan pengalaman pahit cikgu selama bergelar pelajar IPG.

Pengalaman manis : Makan benda-benda yang manis. Ok, tu salah! Banyak sangat pengalaman manis di IPG. Salah satu darinya adalah menjalani PBS di sekolah. CheguAlong ni nampak je macam garang tapi cikgu sangat suka budak-budak terutamanya yang chubby. Oh, sagat geram mau cubit!

Pengalaman pahit : Hidup ni tak selalunya manis kan? Ada memang ada. Tapi CheguAlong mahu kenang yang manis-manis saja boleh? Jadi, untuk pelaaran pengalaman pahit, kita hold dulu ok?

Sekarang nie, CheguAlong berharap dapat lakukan perubahan dalam sistem pendidikan negara dalam bentuk penghargaan terhadap guru-guru. Macam cikgu-cikgu zaman dulu yang sangat-sangat dihormati oleh semua pihak dan dipandang kerjaya professional. CheguAlong harap dapat membuka pandangan masyarakat terhadap sistem pendidikan negara sekaligus mengiktiraf kerjaya guru sebagai kerjaya mulia dan professional. Bukan main saman cikgu jek. Oppssss... larik!

Ok, murid-murid. Kelas kita berakhir di sini. Set ABM untuk penutup kelas hari ni cikgu lupa bawak memandangkan sekolah tutup pada hari Ahad. Setakat ini dahulu kelas kita. Jumpa lagi. :)

17 comments:

DEKO AL-YAHYA said...

wah cikgu ye ?


nway jangan lupa sggah
www.dekodekona.blogspot.com ;)

dyg said...

hai cekgu!
apa kabar?
hehehe...salam kenal ye..IPG Kent

CHEGU ALONG said...

deko~> ye,bakai cikgu.. :)

CHEGU ALONG said...

dyg~> hai dayang.sihat2 jek.slm kenal juge.. :)

Cikgu Fikri said...

kak along...

heheheehhh...
entry yg sgt cemerlang.. : )

Rozuan Ismail said...

salam perkenalan..saya rozuan student UKM..jom singgah blog saya..

maCy said...

wah ada ye. goodluck ;D

CHEGU ALONG said...

cikgu fikri~> Fiq!entri fiq lg cemerlang meh.. :P

CHEGU ALONG said...

rozuan~> hai rozuan.salam kenal..trima kasih singgah :)

CHEGU ALONG said...

maCy~> hai besday girl..thanks dtg.. :)

sensei_syieda said...

salam..
menjengah blog bakal chegu..=)

Wanybunny said...

whoa, ad gak eh utk sudent IPG? hebat.

CHEGU ALONG said...

sensei_syieda~> thanks jengah..

CHEGU ALONG said...

wanybunny~> mstila ada..jom join!

misztikah said...

good luck along ;)

:Cikgu Akim: said...

good luck..slm pendiidk~

محمد فردوس سعد said...

blaja rajin2..lama lg masa tu...gud luck cikgu :)