Pages

01 August 2010

Gara-gara Tamparan Ibu..

Assalamualaikum bloggie..
Badan masih penat sebab baru tiba di maktab. Keadaan sesak sangat kat kaunter KTM Komuter stesen Seremban. Maklumlah, budak-budak asrama semua balik ke kampung halaman masing-masing. Dalam penat beratur menunggu giliran membeli tiket Komuter, aku belajar lagi 1 benda baru hari ini.

Sebelah kanan aku, sepasang suami isteri yang masih muda dengan 2 orang anak kecil mereka. Si sulung aku rasa baru 3 tahun, berjalan pun slow lagi. Si kecik pulak rasanya baru 7 bulan. Ibu dan ayah masih muda. Badan si ibu masih solid, badan si ayah memang sasa dengan penampilan rock-rock gitu. Mulanya, takda apa yang menarik pada mereka. Tapi lama-lama bila si sulung merengek minta didukung si ibu, masa tu aku tertarik untuk melihat mereka.

Dalam keadaan panas dan penat menunggu giliran, si ibu memang tak sabar terus menampar anak sulungnya yang merengek minta didukung. Sudahlah ditampar anaknya, sempat lagi keluar dari mulut si ibu : "Kau jangan menyusahkan aku boleh tak? Aku penat beratur nie!" Terkejut aku. Terus telan air liur di situ. Dari merengek tadi, terus anak dia renung muka si ibu. Mungkin terkejut sangat dek tamparan si ibu. Tak cukup dengan tu, si ayah menambah : "Tu la.. kau degil sangat! Padan muka kena tampar!"

Budak tu terus senyap, tunduk bila orang semua mula tengok dia. Dari merengek tadi, dia terdiam. Direnung muka ibu, ditenung muka ayah. Terus aku palingkan muka ke arah lain dan keadaan tu buat aku terfikir. Kalau kahwin di usia muda dan ada anak di usia muda, mungkinkah anak jadi mangsa darah muda ibu dan bapa???? Pandangan anda bagaimana??


Saya dah kena tampar. Awak nak rasa jugak???

23 comments:

MaryamJamilah said...

kesiannya.. tu lah dier. tampar tanpa sebab padahal anak mintak dokong je. besar nanti jangan salahkan diorang la kalau diorang derhaka. aduhai.

AkuChumel said...

ishk...kesian la pulok dekat budak tu. x matang betul mak ayah dia. da nama budak2.adat la merengek..kalau nak anak sopan..ajar la baik2..ni x...cara ckp dgn anak pun da xde adat. hilang respect la ank.huhu
x3...kawen muda pun bia la bila betul2 da paham dan sanggup

ladyTN said...

eeyhh . same cm kes kter larh . mse tueh kn kter tgh tggu bas . pastueh ade sorag mak ngn ank die neyh tggu bas jugk . mak die buleyh than gk sexy.mude lgy. ank die pown bwoo 2 thun lbeyh kowt . ank die nanges pastueh die jerit swoh snyap. gulpp. kter pown takot tegk. kesian budk tueh.

CHEGU ALONG said...

maryamjamilah~> tu la..kesian sgt.terkedu sy.. :(

CHEGU ALONG said...

iQa~> chegu terkejut sgt tgok cara dia.kesian budak tu..

CHEGU ALONG said...

ladyTN~> ye ke?mungkinka atas faktor kahwin terlalu muda?

suzie rahman said...

per tah..xptot lh wat cm tu,ksian ank tu,huh

amira said...

well.. mungkin kawen kerana terpaksa tu yang jadi camni..

BlueHippo惄 said...

kesiannye budak 2 .

CHEGU ALONG said...

suzierahman~> memang xpatot kan?kesian gilak budak tuh..

CHEGU ALONG said...

amira~. camne eh nak kate kawin terpaksa lau anak da ada 2??

CHEGU ALONG said...

bluehippo~> memang kesian..sobsob.. :(

ateyn said...

ish~kesian budak tu! kawin pndai...da ada anak g tampar2 lak..ish ish ish

CHEGU ALONG said...

ateyn~> tu ar..kawin pandai pastu..ish..ish..

DaRa MaNiskU said...

ish2..nenek geleng2 kepla jer ni...
mmg xpatut..nnti budak tu dendam smpai ke besar..siap mak bpk kene tampar plak..nauzubillah..

CHEGU ALONG said...

nenek~> tu la..sok2 budak tu besar, dia lak tampar parents die laju2..huhu

@ien_R@z said...

ish.. tak patut betul.. kesian budak tu..

nak sangat kawen muda tapi emosi tak terkawal.. adoyai.. susah betol..

CHEGU ALONG said...

aien~> tu la..muda2,darah panas lagik.thats y smpai sanggup tampar anak..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wah..malunya kena tampar depan public..oh gosh..si ibu n bapa yg berjiwaa metal..haha..kesian si anak tuu:(

Che Armster said...

baru mintak dukung dah kena tampar.. kalo mintak lain aku rasa mau kena head-butt sama mak dia.. ganas betul

sizukaDeboss said...

kesiannya budak tu.

zarra said...

Kadang2 tkanan prsekitaran wat kan seseorg tu btindak di luar kawalan diri..Sepatutnya si ibu x patut lps geram kat anaknye lbih lagi di khalayak ramai..tak patut.tambah lg dgn si ayah leh lak kata padan muka....kesian.

fizah_ismail said...

oh..kejam nye mak..akk jd ibu dh..n know how hard nk lahirkan seorang ank..but please..jgn la guna kata2 kasar gtu..once ank da bsr, jgn salahkan dorang kalo dia berkasar balik ngan kita..mmg ank ni byk ragam..xterhitung pn sebenarnya,tp sebagai ibu, manner ur words to the children..:) sabar tu sangat penting bila ada anak :)